De Liedjesbijbel begon bij plezier

Post Image

Als iemand vraagt waar de Liedjesbijbel is begonnen, is mijn eerste antwoord: plezier.

Het was een jaar of acht terug dat ik de tekst van mijn eerste christelijke kinderliedje schreef. Ik had al wel musicals geschreven, maar dit was het eerste muzikale en poëtische waarin duidelijk God voorkwam. Het ging terug op een jeugdherinnering, die veel mensen wel zullen herkennen. Ik schreef de tekst zonder concreet doel. Gewoon voor de lol.

In die tijd sprak ik Bas en Jeroen van Mensenkinderen een paar keer en het klikte. Samen schreven we nog een stuk of dertig van dit soort liedjes. De meesten staan nog in de steigers. Iets van tien hebben we in een studio opgenomen en zijn beland op de Oké4kids-cd’s.

Waarmee meteen al veel is gezegd van het begin van de Liedjesbijbel. Want die ooit populaire reeks kinder-cd’s bestaat na zo’n vijfentwintig edities niet meer. En meer opvallende projecten voor kids zijn de laatste tijd gestopt. Elly & Rikkert vieren dit jaar hun afscheid. Opwekking Kids is ook niet meer, en zo zijn er meer voorbeelden. Een deel van de verklaring is dat de cd-verkoop is gedecimeerd.

Twee generaties hadden vanzelfsprekend actuele liedjes, en nu opeens houdt dat op. Terwijl Bas, Jeroen en ik net met onze gezinnen waren begonnen. Ja, dat kan zomaar niet!

Dat dachten we op een zonnige middag in de zomer van 2018. Bij het opvoeden van onze eigen koters merkten we dat vooral de liedjes van Elly & Rikkert waren blijven hangen. Liedjes van gerust veertig jaar oud, maar ze kwamen zomaar weer boven en we kenden de teksten nog letterlijk, woord voor woord. En onze eigen kinderen pikten ze ook zo weer op.

Wat wonderlijk, hoe melodieën in je bewaard blijven en op de gekste momenten weer opduiken en dan weer opnieuw betekenis krijgen. Allerlei zinsneden die ik als kind eigenlijk niet begreep, kregen nu pas lading en gingen me iets zeggen.

Dat is toch ongelooflijk, beseften we, dat je nu iets maakt dat over veertig jaar nog werkt en iets doet in mensenlevens. Dát moeten we doen. En dan natuurlijk met de opnametechnieken, het melodiegevoel en ervaringen van deze tijd, maar vooral met veel Bijbel.

En zo is Liedjesbijbel geboren.

Reinier Sonneveld